Van je vuilnisemmer een vleesroker bouwen

Het roken van vlees verschilt van grillen en barbecueën. Roken wordt gedaan op een lagere temperatuur, voor een langere tijd en geeft het vlees een rokerige smaak en maakt het mals gedurende het proces.  Omdat een roker erg duur kan uitvallen,  geven we je in dit artikel de informatie hoe je van je vuilnisemmer zelf een roker kunt bouwen.

Apparatuur Rookkast:

 1.Zinken vuilnisemmer                                                                                              

2.Grillrooster: Meet de diameter van de binnenkant van de gekochte vuilnisemmer en kies een grillrooster die erin past.

3.Elektrische kookplaat: Koop de goedkoopste kookplaat die je kunt vinden.

vleesroker

Het Monteren Van De Rookkast

Boor drie gaten in de vuilnisemmer om het grillrooster te ondersteunen. Plaats de gaten ongeveer 30 centimeter van de bodem en zorg voor een gelijke afstand rond de omtrek van de vuilnisemmer. Een goede manier om de juiste plaatsing te vinden is om een touw te pakken, deze om de bak heen te spannen, afknippen en dan in drie delen verdeelt. Meet deze lengte met een rolmaat en gebruik dat om de juiste locatie te vinden en boor daarna de gaten.

Boor een gat van 2,5 tot 5 centimeter bij de bodem van de bak, zodat de snoer van de kookplaat erdoorheen past.

Boor drie luchtgaten 5 centimeter van de bodem van de bak. Een boor van 0,5 centimeter is al voldoende. Boor drie andere gaten in de deksel,  zodat de rook eruit kan.

Boor een laatste kleine opening zodat de thermometer in de roker past. Dit kan bij de top of in de deksel worden gedaan.
Plaats de kookplaat in de vuilnisemmer. Plaats de rookdoos of folieverpakking bovenop, samen met geweekte houtsnippers. Plaats nu ook het grillrooster. Steek de draad en stekker buiten de bak en stop het in een verlengsnoer. Wij zijn klaar om te roken!

Roken Van Het Vlees

Test de warmte van de rookkast door de warmteregeling op de kookplaat te zetten. De meeste rookmeesters willen roken op een temperatuur van 220 tot 240 graden. Zorg dat de kookplaat op deze temperatuur blijft. Als de temperatuur te heet is, denk er dan over na om meer luchtgaten aan de bovenkant van de rookkast te plaatsen zodat er meer warmte kan ontsnappen.

Week de houtsnippers tenminste één uur voor het roken. Om een folieverpakking te maken knip je een stuk folie van 45 x 45 centimeter, voeg je 10 of 20 gram geweekte houtsnippers toe en vouw je alle vier de hoeken om het te verzegelen. Gebruik een potlood om meerdere gaten aan de bovenkant toe te voegen zodat de rook eruit kan. Plaats de verpakking op de kookplaat. Zet de kookplaat aan en wacht tot de temperatuur 225 graden is. Voeg daarna het vlees toe, sluit de deksel en laat het roken beginnen.